2014. szeptember 9., kedd

Szuka vagy kan?



Szuka vagy kan?

Mindkét nem mellett szólnak érvek és ellenérvek. A választást körülményeink, igényeink befolyásolhatják.

Szukák: A 6-10 havonkénti tüzelés okozhat kellemetlenségeket, ebben az időszakban fokozottan kell felügyelnünk kutyánkat a nem kívánt szaporulat elkerülése érdekében. Egy rámenős kan előtt egy 1,5 méteres kerítés nem akadály, ha odabent álmai asszonyát reméli és szukánk is megtesz mindent annak érdekében, hogy az általunk kifogásolt nász létrejöjjön. A tüzelés utáni időszakban gyakran jelentkezik álvemhesség, ami akár egészen komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet.

Kanok: Nagyobb eséllyel lépnek fel ellenségesen idegen kutyákkal szemben, de összességében nem jellemzője az agresszió a fajtának. Tüzelési időszakokban hajlamosak a szökésre, így a kanok is igénylik a fokozott felügyeletet, ha a környéken tüzelő szuka van. Előfordulhat, hogy kanunk, miután szökési kísérleteit meghiúsítottuk, bánatát éneklésbe fojtja, vagy éhségsztrájkba kezd.

Tévhitek:
A szukának mindenképpen szülnie kell legalább egyszer - NEM IGAZ. Nem kell szülniük, tenyésztésre nem minden kutya alkalmas annak ellenére, hogy egészséges és gazdája számára a legszebb. Egészségügyi szempontból semmi nem indokolja, hogy egy szuka akárcsak egyszer is szüljön életében. A fiatal- felnőtt korban elvégzett (teljes) ivartalanítás nagyon nagy százalékban lecsökkenti az ivarszervek daganatos vagy egyéb megbetegedéseinek (pl. gennyes méhgyulladás) kockázatát.

A kannak mindenképpen fedeznie kell - NEM IGAZ.
Egészségügyi szempontból semmi nem indokolja, hogy egy kan fedezzen
. A kan vérmérsékletétől függően szökőssé, agresszívvá válhat, ebben az esetben ajánlott az ivartalaníttatása, amennyiben ilyen jellegű problémák nem jelentkeznek, a kanok gond nélkül leélik úgy életüket, hogy soha nem fedeztek.

Nagyon sokan úgy gondolják, hogy vétek megcsonkítani egy állatot és ezzel megfosztani a szaporodástól. A természetben még vadon élô kutyafajták csoportosan, falkában, élnek. A falka élén a legrátermettebb vezetô, az alfa pár áll. A szaporodás joga kizárólagosan az övék. A legtöbb egyed sohasem jut abba a pozícióba, hogy kölykei legyenek. Ugyanígy a háziasított kutyáknak sem okoz semmiféle lelki elváltozást vagy sérülést, hogy nem lesznek utódaik.
Ugyanakkor egyre többen számolnak be arról, hogy a szaporodási lehetôséghez jutó kutyájuk utána nehezebben kezelhetô, nem fogad szót, verekedôsebb, szökősebb. Ez szintén az előzőekben leírtakra vezethető vissza. A kutya szaporodott, ezzel vezető pozícióban érzi magát és ezt a pozíciót próbálja megőrizni.
Sokan úgy gondolják, hogy az ivartalanítás után a kutya elhízik. Amennyiben a kutyáját kizárólag az tartotta megfelelô súlyban, hogy ivarzási idôben hosszú idôre eltűnt, és evés nélkül üldögélt a tüzelő szuka lakhelye előtt, vagy az évente megszületendő alom soványította le, nos, abban ez elôfordulhat. Ha a kutya korának és méretének megfelelô mennyiségű és minőségű táplálékot kap, nem fog elhízni az ivartalanítás után sem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése