2014. szeptember 15., hétfő

A kutya, a macska a lelket is karbantartja

A lelki jólét és a házi kedvenc tartása között van valami homályos összefüggés. De ha túl sokat beszélsz a kutyádhoz, akkor biztos nem vagy valami jól.

Ha tartasz háziállatot, az sokkal többet jelent, minthogy legyen valakid, aki mindig nagyon örül neked, amikor hazaérsz. Talán nem is sejted, hogy egy-egy cica vagy kutya mindenféle testi-lelki akadályok leküzdésében is segítségedre lehet. Tanulmányok sora bizonyítja, hogy akiknek van háziállata, könnyebben épül fel sérülésekből, betegségekből – írja a Discovery News. Ez részben azért lehet, mert a kisállattartás összefügg azzal, hogy valaki mennyire fitt, mennyire van önbecsülése és hogy magányos-e vagy sem.

Állati kapcsolatok egészítik ki az emberieket

Három felmérést végeztek olyanok körében, akiknek van, illetve akiknek nincs házi kedvence. Először nem volt még világos, hogy igaz-e az a közvélekedés, hogy azok az emberek szeretnek inkább kisállatot tartani, akiknek az emberi kapcsolatai gyengék, hiányosak. A három kísérlet egyike azt bizonyította, hogy nem erről van szó: pont azoknak volt háziállata is, akik szorosabb kapcsolatot ápoltak barátaikkal és a családjukkal. Egy másik felmérésben részvevő kisebb csoport esetében azt állapították meg, hogy ugyan a gazdi kap egyfajta emberpótló lelki támogatást kutyájától, macskájától, de általában az a helyzet, hogy az állatokkal való kapcsolat inkább kiegészíti az emberieket, mintsem helyettesítené őket.

Az emberi környezettől kapott elutasítás miatt sokan például a kutyájuk lelki támaszát keresik. Végeztek erre vonatkozó kísérleteket is. Ebből az derült ki, hogy a kezdő egyetemista alanyok hasonlóan gondoltak az állatukra, mint ahogy valami hűséges, támogató barátra.

Emberré váló állatok: nem jó jel

Habár érdekes lenne felfedni a kisállattartás és a harmonikus élet közötti kapcsolatot, de az ok-okozati összefüggést igencsak nehéz bizonyítani. Talán, amit nagyobb biztonsággal lehet állítani, hogy a nyugodt és társaságkedvelő emberek jobban vonzódnak bizonyos állatokhoz – leginkább kutyákhoz. Ami szintén kiderült a kísérletekből, a depresszióra hajlamos emberek sokkal inkább felruházzák kedvenceiket emberi tulajdonságokkal.

 Habár a kutatás koránt sem teljes körű, abból mégis arra lehet következtetni, hogy az állattartás a lelki jólétet is szolgálja, hogy az amerikai háztartások 62 százalékában van kisállat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése