2014. augusztus 28., csütörtök

A bichon havanese természete





A bichon havanese alapvetően társasági kutya, kedves és készséges. Ezek a kutyák nagyon ragaszkodnak gazdájukhoz, az egész családhoz, és nagyszerűen kijönnek a gyerekekkel. Akár macskákkal vagy más háziállatokkal is együtt tarthatjuk őket. A bichon havanese ügyes, játékos, intelligens kutya, könnyen tanul, nem jelent problémát engedelmességre nevelni. Kíváncsi, szereti mindig felfedezni, hogy mi folyik körülötte. Nagyon érzékeny arra, hogy hogyan szól hozzá a gazdája, és ha úgy érzi, hogy a gazdi nem elég határozott, nem fog hallgatni rá, ugyanakkor a túl erélyes fellépéssel sem érünk el eredményt ennél a fajtánál. Az a legjobb, ha higgadtan, de határozottan beszélünk a kutyával.

A bichon havanese sokáig cirkuszi mutatványosok kutyája volt, mivel könnyen megtanul bármilyen trükköt, és élvezi, ha ezzel mulattatja az embereket. Előfordulhat, hogy sokat ugat, de erről le lehet szoktatni, mivel alapvetően nem ilyen a természete. A túlzott ugatásról még fiatal korában le kell szoktatni, mert ha időben megtanítjuk neki, hogy nem szabad ezt tennie, akkor nem válik szokásává.
A havanese kiváló jelzőkutya, figyelmezteti gazdáját, ha idegen közeledik, ugyanakkor ha látja, hogy barátságosan üdvözöljük a vendéget, a kutyus is elfogadja jelenlétét. Ha nem történik meg a korai szocializáció, a bichon havanese esetleg túl szégyenlős, félénk lehet. De csak akkor válik félénkké vagy agresszívvé, ha gazdája nem viselkedik falkavezérként (vagyis a kutya nem tanulja meg, hol a helye, bizonytalanná válik), vagy ha nem kutyaként, hanem szinte emberként kezeli a kutyát. A bichon havanese kis mérete ellenére nem félénk természetű. 

A bichon havanese tökéletes társasházban élők számára. Ezek a kutyusok lakáson belül is igen élénkek, aktívak, alapvetően jól megvannak kert nélkül, de a kiadós séták nagyon fontosak számukra. Biztosítsunk számukra minél több mozgást, játékot!


 

1 megjegyzés:

  1. 6 hónapos a bischon havanese kutyám, de nem szoba tiszta. Kertes házban lakunk, imád kint futkosni, de ha embert, vagy macskát lát gyorsan felpörög és rá akaszkodik ami által elfelejt kint vécézni, és bent a lakásban teszi. Próbáltam pelenkára szoktatni, vettem neki szoktató sprayt a pelenkára, de inkább széttépi mint hogy rá végezné el a dolgát.
    Próbáltam bele dugni az orrát is az ürülékébe és megfenyitem , de az sem használ.
    Kérem legyenszíves adjon tanácsot hogyan lehetne rávezetni hogy egy helyen vagy kint az udvaron vagy bent pelenkára vagy alomra végezze el a dolgát.Nagyon imádjuk, aranyos,okos,tanulékony, de ezt a gondot nem hajlandó megoldani önállóan.
    Köszönettel. Nagyné

    VálaszTörlés