2014. augusztus 28., csütörtök

A bichon havanese felépítése



A bichon havanese felépítése

Lábai erősek, farka hosszú, mozgása könnyed. Bundája hosszú, selymes, lehet enyhén hullámos vagy göndör. A bichon havanese bundája kétrétegű, a fedőszőr és az alsó réteg egyaránt puha. A fedőszőr hossza elérheti a 15-20 cm-t is, és gyöngyház színben fénylik. Többféle színváltozat ismert: fehér, krémszínű, arany, ezüst, kék és fekete. Előfordulnak bi- és trikolor kutyusok is. Néhány bichon havanese rövid szőrrel születik, mert a rövid szőrért felelős gént hordozza magában, ez elfogadott a fajtánál.
A szemek széle, az orr és a száj minden színváltozatnál fekete, kivéve a csokoládészínű havanesét. Ez utóbbi bundájának tartalmaznia kell legalább egy 2,5 cm széles csokoládészínű foltot, szemük pedig zöld vagy borostyán színű. Néhány európai országban a csokoládészínű és a fekete színváltozat sokáig nem volt elfogadott, ez nemrég változott meg.

A bichon havanese mozgása egyéni: járása élénk, ruganyos, ily módon is kihangsúlyozva a kutya vidám, boldog természetét. A farok a hátsó felé emelkedik járás közben. A testfelépítés maszív, szilárd. A bichon havanese markáns kiskutya benyomását kelti, mokány, kis termete ellenére nem törékeny de nem is túlságosan izmos. Átlagos magassága 20-28 cm, súlya 3-6 kg. Várhatóan 14-15 évig él.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése