2014. augusztus 29., péntek

Sétáltatás

Sétáltatás

Mielőtt sétálni vinnénk kutyusunkat, mindenképp gondoskodjunk a bolha és kullancs elleni védelemről. Használhatunk Foresto nyakörvet ( 8 hónapig véd) vagy Advantix spot on-t ( 1 hónapos védettséget ad).
Amint az oltásokat megkapta, vigyük gyakran sétálni, ha a nevét megtanulta, idegen környezetbe, idegen emberek, kutyák közé. A séta mindig pórázon történjen. Séta közben megtanulja, mire szolgál a póráz, hogyan kell pórázon viselkedni.

Ha húz, kis rántásokkal próbáljuk erről leszoktatni, ha lemaradozik, főleg ha leül és nem akar egy tapodtat sem tovább menni, ne húzgáljuk, inkább menjünk vissza hozzá, sok biztatással, simogatással próbáljuk meg rávenni a továbbhaladásra. Határozott, de kedves viselkedésünkkel a kiskutyát hamar meg lehet tanítani a rendes viselkedésre pórázon, ekkor a kiskutyának még nem kell szabályosan láb mellett haladnia, ez sokkal későbbi „tananyag”. Ilyen kis korban a kölyök még nagyon figyel ránk, alig megy el a lábunk mellől, próbáljuk meg ezt a figyelmet fenntartani úgy, hogy gyakran váltunk irányt séta közben anélkül, hogy szólnánk neki (de azért ne tűnjünk el a szeme elől).Érjük el, hogy a kutya figyeljen ránk, és ne nekünk kelljen rá figyelni, szólongatni, csalogatni, ha másfelé szeretnénk menni.


Kifejező testmozdulatokból a kölyök hamar megtanulja, hogy merre szándékozunk tovább haladni, és ha mindig kiszámíthatatlanok maradunk, figyelni fog, nehogy szem elől veszítsen minket. Ezt a figyelemfenntartó folyamatot el kell kezdenünk lehetőleg már akkor, amikor a kölyök hozzánk kerül, mert később már sokkal bátrabban eltávolodik tőlünk, nehezebb lesz kialakítani a "gazdára figyelést". Szoktassuk hozzá mielőbb az autózáshoz is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése